A vetítővásznat félretesszük a téli alkalmakra, most terepen kóstolunk bele az ehető és gyógyító növények, jó esős időben pedig a gombák világába. A Banya-Tanya Alapítvány terepi növényismereti sétákat indít Bátorban, ahol szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen találkozik természetes élőhelyükön fűszerként, saláta- vagy gyógynövényként használható fajokkal.

A résztvevők közeli ismeretségbe kerülhetnek számos olyan növénnyel, akik jelen vannak mindennapi étrendünkben, beépíthetjük őket vagy a belőlük készült kivonatokat házipatikánkba, fölkerülhetnek fürdőszobapolcainkra, és ha hazaviszünk belőlük egy-két csokrot, barátságosan fognak gőzölögni egész télen a markunkban gömbölyödő teásbögrében ;-)

Barátságot kötünk közellenségnek kikiáltott gyomokkal, szó esik a természetes életközösségek ügyes-bajos dolgairól, emberi fajunk áldatlan közreműködéséről, és arról is, hogyan érdemes tisztelettel bánni mindazokkal az ajándékokkal, amiket Földanya bőséggel kínál...

A séták terveink szerint minden héten hétfő délután 17órától lesznek Bátor határában, hogy munka után is ideérhessetek. Igény szerint délelőtti alkalmakat is indíthatunk. 1,5-2 órás beszélgetős alkalmakra számítsatok, nem szándékunk senkit túlterhelni sem fizikailag, sem információözönnel :-)

Az a tapasztalat, hogy egyik hétről a másikra is képes változni a növényzet összetétele, újabb fajok virágoznak ki, mások visszahúzódnak. Többfajta élőhelyet is felkeresünk, lesz száraz gyep, patakpart, erdőszéli zegzugok.

Érdemes jegyzetfüzettel, késsel, ollóval, papír-vagy vászontasakkal érkezni. Sokat segít a tanulásban, ha fotókat készítetek a növényekről.

A terep változó jellegű lesz, de mindig érdemes zárt cipőben, hosszúnadrágban jönni, a legjobb fajok gyakran bozótos helyen rejtőzködnek :-) Kullancsra természetesen itt is számíthatunk, ki-ki készüljön az ő jelenlétükre is. Medvét sajnos nem garantálhatunk :-(

Kérem, hogy aki velünk tart, mindenképpen jelentkezzen legkésőbb szombat estig a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen, vagy a húsz-ötnyolcvannégy-hetvenkilenc-harminckilences telefonszámon.

A programokon a részvételi díj 1500Ft/fő, gyerekeknek ingyenes, régi kaláka-tagoknak egyéni megállapodás dolga. Az oktatásról számlát állítunk ki annak, aki igényét előre jelzi.

Az első alkalom július 9. hétfő 17 óra. A találkozó helyszínét a jelentkezőknek telefonon vagy e-mailben jelezzük.

Az üde időjárásnak köszönhetően rengeteg virágos növény tarkítja a határt, vastag füzetet hozzatok, legyen hely az adatkártyán - lesz mit jegyzetelni, fotózni!

Szeretettel várunk :-)