Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Kacsamesék

Kelnek a kerti szakmunkásaim. Kifelé a tojásokból. Heten indultak neki a Világnak keltetőből, egy fészekalja már Anyatás után sertepertél, a többiek még készülődnek a pihetollas vackaikban. Keményen tekernek kicsi fekete tappancsaikon, csodajó moziban van részem, amikor néha megállok leselkedni :-)

Apatás büszkén és harciasan őrzi őket. Ha mellettük kell elmennem, mert néha azért dolgom akad a kertben, rögtön hangosan brekegve közénk helyezkedik, nem merem elképzelni sem, hogy hangzana, ha valaki szinkronizálni tudná a mondanivalóját :-)

A cseppek mindig együtt mozognak, mint egy kis szurtos pihefelhő. Semmi apró mozgó jószág nincs tőlük biztonságban, de ha Anyatás jelez, azonnal bepörögnek a dunnahas alá...

Akad is veszély, és nem csak én a locsolókannával. A szomszéd macskák hegyesre fent fogakkal, csillogó szemekkel lesik, mikor férnek hozzá a prédához. Egyelőre működik a tollas testőrség, de nem tudom, ha elindul a többi tojó is a fészekaljakkal, Apatás hogy fogja győzni a rohangálást.

Én neki szorítok. Végülis futókacsa :-)

Ez is megvolt, jó is volt

Most nem mesélek, inkább képmutatok pár szó mellett :-)

Örülök, hogy mind eljöttetek, akik rászántátok az időtöket. Teremjenek Nektek a palánták sok-sok finomságos pillanatot, napsütötte paradicsombaharapást, borsikaízű kovászosuborkákat és csilingelő harangvirágokat!

Jó volt látni a kislurkókat is, akik kertközelben fognak felnőni. Ők tudják majd, hogy nem zacskóban terem a paprika, és munka is van ám az ennivalóval, nem kevés! Talán még szeretni is fogják :-)

Fogjatok magot, hagyjátok a hullottakat jövőre kicsírázni, és találkozzunk egy év múlva ugyanitt, sok-sok cserebere-növény társaságában.

Persze addig is lesz alkalom egy-egy Bátri látogatásra, tervezünk gyógynövénytúrákat, feldolgozó-műhelyeket, vetőmagfogás-tanfolyamot, és még sok hasonló ínyencséget.

Kapaszkodjanak jól a gyökerek, nyíljanak a virágok, hízzanak a termések :-) Szép kertelést!

Palántabörze Bátorban

Ha kiültetés után maradt saját nevelésű palánta, évelő cserje, fűszer-vagy gyógynövény, dísznövény, bármilyen kertlakó, amit szívesen megosztanál másokkal,

Ha nem neveltél, de szívesen hazavinnél egy-két érdekes fajtát,

Gyere el május 15-én vasárnap Bátorba, ahol délelőtt 10-től 12-ig szeretettel várunk a Hegyalatti Arborétumban. Oda pedig úgy jutsz el, hogy Eger felől a faluba érve rögtön jobbra kanyarodsz a bezárt kocsma előtt, és a Mogyorós-kutat elhagyva a baloldali úton döcögsz addig, amíg meg nem látsz baloldalt egy palántacsereberélő sokaságot egy szépséges kert közepén :-) (Hegyalja utca)

A palántabörze "játékszabályai":

- Mindenki a fölöslegét hozza, ami ingyen elvihető továbbszaporítás céljából.

- Aki nem hoz cserepalántát, az is vihet - a lényeg az, hogy jövőre már hozzon ő is, ehhez minden szakmai segítséget megkaphat a jelenlevő tapasztalt kertelőktől :-)

- Nem gazdasági mennyiségek cserélnek gazdát, hanem fajták, kérjük, mértékkel "csomagoljatok"

-  A helyszín ezúttal egy magánkertészet, ahol kérjük, bánjatok tisztelettel az ott élő növénygyűjteménnyel! És hálásan köszönjük a segítséget a Klein házaspárnak.

- Előadást, egyéb kötött programot nem tartunk, beszélgessetek :-)

- Hozzatok csomagolóanyagot a palántáknak (dobozok, újságpapír...), amiben biztonsággal el tudjátok szállítani a szerzett kincseket.

- Ha támogatni szeretnétek a rendezvény szervezőit, a Banya-Tanya Alapítványt, adományokat köszönettel elfogadunk a fekete macskás perselyben :-)

Feedek
Megosztás