Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Gizgazok ínyenceknek

A Tavaszünnep örömére elmesélek pár szívemcsücske gyimgyomreceptet. Nagy dolgokat nem fogok mutatni, jónéhány remek, szakértő ember ír teljes honlapokat az ehető vadnövényekről, itt csak kedvcsinálónak csillantok néhány kora tavasszal már elkészíthető dolgot. Nem hanyagolható szempont, hogy sokaknál ilyenkor merül le a vitamin/nyomelem-aksi, tavaszi fáradtságnak becézik, és simán el lehet felejteni, ha éhes kecskeként veted magad a tél végén előbújó gyomnövényekre :-) Amik közül sokan akár egész télen is csipegethetők, ha nincs "kiporszívózva" a kert...

Kertből és a vadonból is gyűjthető a többségük. Kicsodák is ők? Pitypanglevél, tyúkhúr, cikórialevél (katángkóró a magyar gyomfaj tesó), salátaboglárka, kerek repkény, csalánhajtás, papasajtlevél, közönséges galaj, komló hajtás, martilapu, galambbegy, cickafark levélkéje, minden vadon élő hagyma a védetteket kivéve, azok nem ehetők ;-).

Sokan dicsérik a rügyeket is, finomak (ha szereted a keserűt), és táplálók. Igaz lehet, de valamiért sajnálom őket így leszedni.

Nagy celeb lett mostanában a medvehagyma. Ilyenkor a zuhanyrózsából is az folyik,  mindenki a dunántúli erdőket böngészi, kaszálja... Megérdemli a hírét, az egyik legfinomabb hagymánk és egészséges is, de ne vigyük túlzásba a betakarítását. Árnyékos helyen szinte mindenütt képes megélni, csak nem honos minden tájon: aki teheti, telepítsen a kertjébe, akkor nem kell megtépázni a szabadon élő állományokat.

Készülhet zöld gazokból nyers vegyes saláta bármilyen öntettel. Az erősebb ízű leveleket óvatosan adagoljuk (pl. repkény, csalán), vagy egyéb zöldségsalátához adjunk belőlük keveset. Sajtokhoz  például nagyon illik a friss tavaszi ropogós gyom :-)

Az idénykezdő ebédem egy feljavított kelkáposztafőzelék volt rengeteg fokhagymával, csalánnal, cickafarklevéllel, martilapu díszítéssel.

Még nem bújtak nálunk elő, de lassan megérkeznek a komló spárgaszerű fiatal hajtásai. Párolva más ropogós zöldekkel, és levesbe is remek, amíg meg nem szálkásodik.

És egy nagy kedvenc: a zöldturmix. Már mutattam nyári kiadást, most a mai Tavaszünnep-köszöntő rövidital következik: zsenge csalánhajtás, egy grapefriut és alma került a gépbe, és íme a végeredmény: a mai felesem. Egészségetekre! Éljen a Tavasz :-)

Magokról, nagyiról, összevissza

Minden ott kezdődik. Egy kicsinke bigyóval. Legyen búza, ember, béka vagy csalán.

Már kölyökkoromban csodáltam őket, amikor kicsi nagyim (akkor még jókorának láttam) megmutatta, mennyire másképp szórjuk a barázdába a répamagot, mint a borsót. Kedvesen mosolygott a bénázásomon, és láttam az arcán, hogy "ejj, sosem fogja jól megtanulni ez a lány". Akkor ez az érzés a csakazértis megtanulom felé tolt. Ma értem, hogy ez volt az elégtétele a falusi asszonynak a városra szakadt diplomás gyerekért, unokákért: van valami, amit csak Ő tudhat jól. Vagy csak spekulálok :-) De veteményezéskor látom a mozdulatát a kezemben, és olyankor mindig mögöttem áll, és elnézően mosolyog.

Mást is kaptam Tőle. Apró példa, hogyan is tanulunk: Legelésző állat létemre elcsodálkoztam, mennyire megy nekem a csirkeboncolás. Aztán lassan felködlött a dolog: annyi hétvégén néztem végig tátott szájjal, Mami hogyan szedi szét az ebédre szánt tyúkanyót, hogy bevésődtek a mozdulatok. Aztán mikor előttem hevert a kopasztott tetem, már nem sokat kellett gondolkodni az anatómián...

Magok. Van, aki porszemnyi, vannak lóbab-méretek, és egyszer a Növénytárban láttam egy rendes emberi fenék formájú és méretű magot - talán az is hozzátett a mániámhoz egy villányit :-)

Tavasztájt fogják magukat, és nekiindulnak, hogy megmutassák, mi lakik bennük. Lesz belőlük növény, aki belekapaszkodik a Földbe, issza a vizét, táplálékát, és felnyújtózik az Ég felé. Akkor is varázslat, ha tudok a genetikáról és mindenféle evolúciós ötletekről :-)

És aki igazi varázsló vagy boszi akar lenni, simán megteheti, ha magokat gyűjt :-) Lesz neki kaland egész évre, lehet izgulni, hogy mikor tekeredik elő a földből az első csíra, lerágja-e a csiga, kipöttyözi-e a bolha, sikerül-e megerősödnie, mikor hoz már virágot, nnnaaa, teljen már az a hüvely, úgy megkóstolnám, aztán az első ünnepi falat, majd egy egész leves vagy saláta, végül a nagy betakarítás, és már lehet gondolkodni, hogy mi kerüljön a helyére, és jövőre melyik fajtát frissítsem föl a gyűjteményből?

Legszívesebben én is mag lennék, hogy télire elbújhassak, amikor nem (annyira) pereg ez a mozi :-) De ilyenkor már hallom, hogy a dobozokban toporzékolnak mind, hogy mennének már ki az illatos, nedves, napsütéses Tavaszba...

Így hát ez a mese a kertben folytatódik, máris :-)

Aki szeretne saját vetőmagot fogni a kertjéből, a gyakorlatias okosságot leírták már nálam hozzáértőbbek, itt találjátok:

http://maghaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8&catid=2&Itemid=110

Az élményt pedig természetéből adódóan tessenek él-ni ;-)

Igen. Városban is. Ablakban. Erkélyen. Parkban. Falusiaknak meg egyszerűen nincs kifogás ;-)

Magborze, ahogy én láttam

Egyszer ígérem, utánaszámolok, most nem tudom pontosan, hogy hányadik magbörzénket szervezzük. Az egri LISZI-ben ez a harmadik alkalom, és örülök, hogy vannak, hogy ennyire kedvesen fogadnak minket a szétszóródó vetőmagjainkkal, facsemetéinkkel, kutyákkal és nem utolsósorban velünk, kertfüggő emberekkel együtt. Köszönjük!

Idén a szombatunk munkanap lett, ennek ellenére sokan eljöttek, nem csak Egerből, több más településről is. Jó volt látni, hogy sok ember tarrtja fontosnak az élelmiszer-önellátást, ezen belül pedig azt, hogy tiszta, helyben termett vetőmaggal tudja megoldani a kerti növénytermesztését. Továbbra is a paradicsom szerepelt legnagyobb fajtaválasztékban, de érkeztek érdekes gabonák, hüvelyesek, kukoricák és hagymások is.

Szívet melengető érzés volt azt látni, hogy a nyugdíjastól kezdve az iskolás korosztályig mennyire sokféle embert megszólít a kert.

Hadd meséljem el a nap legkedvesebb esetét. Miután összecsomagoltuk a maradékot, meghívtam magamat egy vegán ebédre Eger legkedvesebb éttermében. Egy ismerőssel beszélgettünk, amikor a szomszéd asztalnál ülő hölgy mosolyogva odafordult: kiderült, hogy ő is jött volna börzézni, de dolgoznia kellett. Nohát, tartottunk egy ráadás-magozást a parkolóban :-)

Mindenkinek boldogságos kertelést kívánok, sok-sok napsütéssel, kedvesen áztató langyos, éjszakai esőkkel :-)

Feedek
Megosztás