Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Magbörze a LISZI-ben

Idén a Banya-Tanya Alapítvány egy magbörzét szervez, ami Egerben lesz, de ha hívtok, szívesen elmegyünk más helyi alkalmakra is!

Köszönjük szépen a LISZI munkatársainak, hogy már évek óta nagy szeretettel fogadnak minket - nem csak a magbörzénkkel.

Az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag. Igyekszünk saját termésű szaporítóanyagokkal dolgozni, és mindenkit erre biztatunk. Olyan fajtákat termesztünk,
amik már bizonyítottak a környéken, nem a megszokott szabványosított, mesterséges ipari körülmények közt előállítottakat használjuk. A mi növényeink jól szerepeltek vegyszermentes művelésben, ellenállók, bírják a helyi mikroklímát és talajt.

Helyszín: Forráspont LISZI Eger, Kallómalom u. 88. (szolgáltatóházak)

Időpont: 2016. március 5. 10:00 - 12:00

A magbörze "játékszabályai":

- Aki hoz vetőmagot, lehetőleg saját termést hozzon, aminek tudja a történetét, és tanácsot tud adni a növény gondozásához, felhasználásához is.

- Mindenki a fölöslegét cseréli el, ingyen.

- Javasoljuk, hogy eleve kis tételekbe kicsomagolva hozzátok őket, így több embernek jut majd belőle.

- Aki nem tudott még magot hozni, az lelkesen hozzálát az év során vetőmagot fogni, és jövőre ő is hoz :-)

- Csak minta mennyiségeket adunk, és ezt javasoljuk a többieknek is: a felszaporításhoz minden segítséget megadunk.

- Védett magokat ne hozzatok, csak saját szaporításból származó, lehetőleg régi fajtákat!

- Ha nincs megosztani való magotok, akkor is gyertek el, vigyetek mintákat, tanuljatok magot fogni, jövőre majd hoztok cserealapot :-)

- Ha úgy érzed, hogy kaptál valamit a rendezvény során, kérjük, adományoddal támogasd a Banya-Tanya Alapítvány munkáját! Jelenleg nincs folyamatban pályázati programunk, ezt az eseményt is önkéntes munkában szervezzük számotokra.

És nézzetek rá sűrűn a maghaz.hu oldalra, ahol nem csak a legfrissebb magbörze-listát láthatjátok, de magfogási tippeket is, és a regisztrált felhasználók egy igazi virtuális börzén találják MAGukat!

Az Egyet most másnak...

Kedves Banya-Tanya Ismerők!

Ebben az évben a Hatóság nem teszi lehetővé a Banya-Tanya Alapítványnak, hogy az SZJA 1%-okat fogadjuk. Szabály szerint teljesen jogos, egy adminisztrációs hiba miatt nem ment be egy adatlapunk, vagyis mi vagyunk a hunyók. Remélem, jövőre éberebbek leszünk :-)

Addig is, amíg nem tudjuk fogadni az 1%-okat, kérlek, mindenképpen rendelkezzetek civil szervezet számára is! Ne vesszen el az a kicsi-de-sokat-érő segítség sem, amit az önkéntes csoportok kaphatnak, ha már elvégzik azt a munkát, amit a Rendszer nem tud/akar...

Ha írtok nekünk a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címre, szívesen ajánlunk olyan szervezeteket, akikről tudjuk, hogy hitelesek, ismerjük a munkájukat, és hasonló értékek mentén élnek, dolgoznak, mint mi.

És nem utolsósorban hálásan köszönjük az eddigi egyszázalékokat, a felajánlásaitok nélkül nem maradhattunk volna talpon a pályázathiányos években, sőt, különösen akkor nem - hihetetlenül hangzik, de sok olyan költség van, amit nem tudunk a projektekből fedezni, de a vállalt programok megnövelik a kiadásokat.

A Ti támogatásaitokból tudtuk eddig is működésben tartani az Alapítványt, fizettük a bankköltségeket, papírt, postát, eljutottunk a rendezvényeinkre, be tudtunk szerezni alapvető kerti eszközöket, és néhány vetőmagot.

Mostanában nincs olyan forrás, amire pályázhatnánk, így az anyagi mozgásterünk eléggé beszűkült, de természetesen azokat a munkákat, amiket minimális kiadással is meg tudunk oldani, és alapvetőnek érzünk, ugyanúgy folytatjuk.

Vagyis lesz magbörze (talán több is :-)), palántabörze, terepmunkák a gyümölcstől a gyógynövényekig, és bármi, amire Ti meghívtok minket. Továbbra is őröljük a liszteket, préseljük az olajokat, aszaljuk a zöldséget-gyümölcsöt, készülnek a gyógynövény-kivonatok, lesznek kerti kalákák egy-egy fontos témakörben, hirdetünk tanuló-gyűjtőutakat a környék ehető- és gyógynövényeinek megismerésére.

Ha hívtok, elmegyünk más településekre is mesélni a munkánkról, szívesen megyünk a magbörzéitekre, vagy egy-egy tematikus műhelymunkára egészséges kert, táplálkozás, önellátás témában.

Köszönjük szépen a figyelmeteket, és tartsatok velünk idén is!

Feedek
Megosztás