- mert nyersen marad a finomság - nem szeretem hőkezelni, ami úgy finom, ahogy van

- mert kisebb helyen tudom tárolni, nem a vizet üvegezem be befőtt formájában, hanem töredék térfogatot

- nem kell tonna cukor (só, tartósítószer...) az eltevéshez: ha nincs benne víz, nem kell félni, hogy megromlik - a gombáknak/baciknak sincs mit enni szárazon

- ha nagyon akarom, vissza lehet áztatni majdnem eredeti formájába a zöldséget-gyümölcsöt-gombát

- de a gyümölcsöket remekül el lehet nassolni a bánatos téli estéken csak úgy szárazon is

- egy csepp konyhai aszalóval is ki lehet váltani a Napot, ha éppen bujdokolni támad kedve

Nagyjából ennyi indokom van arra, hogy inkább az aszalót etessem hajnalban és este, a kampányszerű üvegmosós-cukrozós lekvárfőzés helyett. És mert szeretem az aszalványokat :-)

A gyümölcsöt csak elmajszolni, és sütibe, levesbe. A zöldségek remekül kipendülnek a pizza tetején, vagy a borsólevesben. A gombák is szeretnek pizzára sülni, vagy az őzláb elmorzsolt kalapjaiból remek fasirt, vagy rakott akármi tud születni.

Idén újabb aszalós témakört tanultam: csírák és kekszek nyersen... A csíráztatott hajdinát, napraforgómagot pár óra alatt megszárítja a gép, teljes értékű állapotban tárolhatók. Aztán bekeverem a turmixból vagy a zabtejből fennmaradó rostos trutymákkal, kacifántos fűszerekkel, és azt is megaszalom müzlifalatkának. Már több üveg becsomagolt nyári zöldturmix-keksz várja, hogy a téli reggeliket joghurtban úszva vidíthassák fel gyomorpárti gazdasszonyuknak :-)