Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Kerti sufnituning.2: Fóliaalagút

Már megint a hideg éjszakák... Kora tavaszi veteményeink igen lassan indulnak növekedésnek, ha a nappali nyári meleg után éjszakára visszatér az április. Átmeneti segítség tud lenni a könnyen elkészíthető és könnyen kezelhető fóliaalagút.

A méretét nálam a karom hossza határozza meg, mivel gyomlálni, egyelni kényelmesen csak egy oldalról tudok benne, ilyenkor csak feltámasztom az oldalára. Nagyjából egy keskeny ágyásnyi a szekezet, bármilyen vékony lécből összebarkácsolható. Az íveket beleszurkálhatjuk fűzfavesszőből, vékonyabb acélrúdból, nálunk most az üvegszálas pöcök nyert - tán nem fog rozsdásodni, és tartósabb a fűznél. A következő példányt azért kipróbálom a bio-megoldásssal :-)

Nappalra az egyik végén fel szoktam hajtani a fóliát, hogy ne főtt salátát legeljek majd belőle, éjjelre viszont becsukom.

Egyelőre saláta lakik benne, alacsony mérete miatt remekül megfelel a reteknek, spenótnak is, de a magasabb kertlakók is meghálálják, ha gyerekkorukban kapnak egy alagutas rásegítést.

Jó kísérletezést, majd meséljetek, kinek hogy sikerült!

Az első példány Taki érdeme, köszönet :-)

Egyet a Banya-Tanyának

Ha már ezt a bejegyzést olvasod, akkor idetaláltál a netes naplónkhoz, és tudsz róla, hogy létezik a Banya-Tanya Alapítvány. http://www.banya-tanya.hu/

Lehet, hogy voltál már rendezvényünkön, kalákamunkán, kaptál tőlünk vetőmagot, palántát, kertelős ötletet, vagy olvasod a híreinket.

Néha felbukkan egy-egy sóhajtás is az örömhírek között: vannak döccenések egy alapítvány működésében, és ezek gyakran anyagi természetűek. Szerencsére néha sikerül pályázatot nyernünk, talán mert látszik, hogy hasznára tudunk lenni azoknak, akár közel, akár távol élnek, akik segíteni akarnak magukon.

Mi is az önellátást közelítjük, igyekszünk megtermelni magunknak, amire szükségünk van, hogy ne függjünk a nagy ellátó rendszerektől. Egészségesen táplálkozunk, gyógynövényekkel gyógyítunk, tanulunk a Természet működéséből.

És minderre alapítottunk egy szervezetet, aminek ha egy szál programot sem szervezünk, akkor is vannak költségei. De mi szervezünk, és nem is csak pár szálat :-)

Mi meg akarjuk osztani azt a tudást, amit megtanultunk, amit gyakorlatban használunk mindazokkal, akik TENNI akarnak magukért.

Ehhez kérjük a segítségedet. Kérjük, a személyi jövedelemadód 1%-át ne hagyd a nagy közös kasszában, hanem ha már lehetőséget ad a rendszer arra, hogy Te határozd meg, ki kapja, akkor dönts róla magad, és bíztasd erre ismerőseidet is.

1%-ot közhasznú civil szervezetnek adhatsz, mint például a

Banya-Tanya Alapítvány, Bátorban.

Adószámunk 18588639-1-10

A másik 1%-ot egyházaknak küldheted, a listájuk a neten elérhető.

Rendelkezz szabad akaratodból, ne a politikusok rendelkezzenek - legalább az egy százalékkal...

És hálásan megköszönjük, ha Alapítványunkat támogatod, ígérjük, megdolgozunk érte!

Hulladékból melegágy

Ha már leültem a gép elé, jöjjön a kerti élmények sorozata - első rész :-)

Mifelénk igen hidegek az éjszakák még nyáron is, ilyenkor bolondok idején pedig végképp nem hagynék kint paradicsom éa paprika magoncokat a zimankóban. Bent a százegynéhány éves parasztházban nincs szegénykéknek elég fény, apró ablakokon szökik be az a kicsi fény is, amivel idebent élek. Régebben a palántanevelés kezdete arról szólt, hogy a magoncok nyúltak-nyúltak a fény felé az ablakba épített polcokon, de nem sokat kaptak belőle, így sok időbe telt az edzésük, amikor kikerültek a szabadba.

A megoldás a bontott ablakok képében nyitott rám :-) A 40cm vastag keretű parasztház-ablakoknak ástam egy jó 60-70cm mély gödröt, ebbe szerves aprítékot (kukoricaszár, csicsókaszár, széna, stb.) szórtam, erre ablakonként egy talicska (hoppá, furik!) friss lótrágya került, amire még pár centi kerti földet öntöttem. Mindezeket alaposan betapostam, meglocsoltam, és pár nap múlva készen állt az önműködő melegágy.

A mérete éppen akkora, amekkorában három ültetőláda kényelmesen elfér. Gyakran locsolom, hogy a napon ne száradjanak ki a magoncok és a trágya flórája-faunája is tudjon dolgozni. Ha meleg napunk van, feltámasztom kicsit az ablaktáblákat, éjszakára becsukom. Volt már olyan reggel, amikor mínusz öt fok és zúzmara fogadott, de a paradicsomoknak semmi baja nem lett.

Ennek a neveldének az is az előnye, hogy ha közeleg a kiültetés ideje, már nem kell annyit edzeni a növénykéket a szabad földi naphoz-szélhez, mert már ismerős lesz nekik :-)

Végül el kell árulnom, hogy az ötlet nem saját, csak a megvalósítás, és sajnos nem tudom megnevezni a forrást. Nézzétek el nekem, cserébe szeretném, ha minél többen tudnátok Ti is hasznosítani ezt az igen egyszerű megoldást :-)

Gyümölcsöző élmények :-)

Már megint jókora késéssel számolok be egy eseményünkről, mentségemre szóljon, hogy közben kitört a Tavasz, én pedig igyekszem kerülni a számítógépet, inkább a kertben szöszmötölök. De erről is lesz mese, eggyel később :-)

Volt egy Gyümölcsész Napunk Bátorban, éppen március 15-én, és ünnepire is sikeredett. Nekem mindenképpen :-) Az időjárás ugyan szigorú volt hozzánk, de volt annyi tartalom a Napban, hogy nem bántam a kockára fagyást...

Dr. Barna Tamás kezdte a szakmai programot régi gyümölcsfajtákról szóló előadásával. Szívesen meghallgatnám még párszor, olyan szakértelemmel és szeretettel beszélt az almákról, körtékről, és a többiekről... Külön kiemelte azokat, akiket a mi sarkvidéki klímánkra javasol, ilyenkor (is) buzgón jegyzeteltem, ha majd egyszer lesz akkora kertem, ahova elférnek, legyen miből válogatnom :-)

Köszönjük szépen az előadását, és hadd ajánljam mindenkinek nagy szeretettel a faiskoláját, ahonnan rengeteg hagyományos gyümölcsfajtát lehet beszerezni, és ahol láthatóan nem "csak" remek szakmai hozzáértéssel, de nagy odafigyeléssel és szeretettel is bánnak a fákkal:

http://barnaesfiai.hu

Ebédszünetben mindenki magához ragadhatta a rendelt oltványokat, megkóstolhatta a Banya-Tanya csemegéit, sokan hoztak is saját kóstolót, alig tudtuk visszaültetni a csapatot Hudák Kati előadására :-)

Pedig megérte :-) Katit szinte minden évben meghallgatom, ahogyan a gyümölcsfák gondozásáról tanít, és szeretném a századrészét tudni annak, amit tud... :-) Egyszerűen, érthetően mondja el, mire van szüksége egy fának, hogyan lehetünk tekintettel a fajtára, alanyra, termőhelyi adottságokra, hogy a fának is és nekünk is a legjobban alakuljon az együttműködésünk :-)

Mindezeket pedig megkoronázta egy szélviharos koronaalakító-metsző bemutató, ahol fiatal fákon magyarázta el Kati, hogyan érdemes elindítani őket a naggyá válás útján :-)

Örülök, hogy ennyien eljöttetek, köszönöm az előadóknak, hogy ilyen színvonalas programot oszthattunk meg az érdeklődőkkel, és természetesen folytatása következik!

Az eseményt a Svájci Hozzájárulás támogatta.

Feedek
Megosztás