Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Gyümölcsész Nap beharangozó

Halló-halló, figyelem!


Akit érdekel a gyümölcsészet, a tájfajták, az március 15-ére már ne szervezzen más családi programot, együtt ünnepelünk a bátri kertekben!

Hudák Katalin a tavaszi munkákról beszél majd (metszés, szemzés, stb.), lesz emélet és kerti metszős-szemzős gyakorlat is.

Vendégünk lesz Dr. Barna Tamás, a Barna és Fiai Kertészetből, aki igény esetén oltványokat is hoz régi gyümölcsfajtákból. (http://barnaesfiai.hu/)

Aki itt helyben a rendezvényen át tud venni oltványt, írjon magánban, küldök listát, rendeljetek hamar, hogy időben összesíteni tudjuk az igényeket.


Részletes meghívó hamarosan!

Magbörze-forgatag 2014.

Most a magbörzéről mesélek pár szót. Hogy nekem milyen volt.

Sajnos a 2013-as év nem a változatos és sikeres magfogások éve volt, így csak 15-20féle vetőmagot tudtam megosztható mennyiségben elvinni a bátri börzére, és erősen bíztam Bennetek, hogy hoztok Ti is, növelitek a kínálatot.

Berendeztük a Faluház termét (szerencsére most akadt segítségem is, egy messziről jött kedves ismerősünk már ott várt a ház előtt :-)), megfőztem a teát, és éppen csak kitálaltam a vetőmagjaimat, amikor elkeztetek jönnni. Megérkeztetek Bátorból, Egerből, Kisnánáról, Egerszólátról, Andornaktályáról, Gömörből, és még sok-sok helyről, én pedig csak pislogtam...

Sokat kérdeztetek, néha talán még válaszoltam is. Sokatokkal beszélgettünk pár szót, bár órákat kellett volna. Sokan hoztatok magokat - amiket sajnos félig sem tudtam végigcsodálni, válogatni, mert igyekeztem mindenhova figyelni. Köszönöm Nektek, akik a kezembe nyomtátok egy-egy büszkeségetek vetőmagját, meg fogom becsülni, így legalább nekem is lettek új fajtáim :-)

Néha szusszantam egyet, körülnéztem, és csak ámultam, hogy talán még nem is látott ennyi embert egyszerre ez a terem :-)

Amikor befutott a projektorunk, pár fénykép kíséretében meséltem a vetőmag-fogási tapasztalataimról, a tájfajtákról, próbálkozásainkról.

A következő meglepetés akkor jött, amikor megérkezett a Tekergő Zenekar, és belehúztak a gyerektáncházba. Egyszerre csak tele lett gyerekekkel és szüleikkel a Faluház! Eljöttek olyanok is, akiket nem foglalkoztatott a magbörze, de a gyerkőceik szívesen táncolnak.

Elmesélni nem tudom, csak annyit mondhatok, fergeteges hangulata volt, köszönjük, Tekergő! Segítettetek megünnepelni a sokadik magbörzénket, a gyerekek elűzték a Telet, ahogy látjuk is az eredményét. A felnőttek pedig több tasak izgalmas vetőmaggal a zsebükben mehettek haza.

Jöhet a Tavasz!

ui.: A nagy forgatagban viszont elkövettem egy mulasztást. Nem kértem meg minden résztvevőt, hogy írja alá a jelenléti ívet. Így szerintem az érdeklődők legalább feléről nem tudom, honnan érkeztek, és milyen emailcímen értesíthetem őket a további programjainkról. Aki szeretne meghívókat kapni a Banya-Tanyától, kérem, írja meg a drótpostacímét a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címre!

Ház-zöldítés

 

Építkeznél, de akkor már legyen olcsó és környezetbarát a ház fenntartása?

Már van házad, de jó lenne takarékosabban üzemeltetni?

Kímélni akarod a környezetedet és a pénztárcádat is?

 

Szeretettel várunk következő műhelybeszélgetésünkre, ahol Tóth Péter építőmérnök szakmai vezetésével beszélgetünk általában a ma elérhető építési, energetikai megoldásokról.

Az előadó szakmai összefoglalója szerint: "Könnyed baráti csevej várható az energiahatékony építészet jegyében. Megújuló energia nyerő megoldások a ház körül. Kaláka szabályos vagy nem szabályos?"

Helyszín: Bátor, Faluház

Időpont: 2014.február 22. szombat 10:00-tól ameddig bírjuk :-)

A részvétel ingyenes, de a Faluház fűtéséhez, Alapítványunk támogatásához adományokat köszönettel elfogadunk.

A rendezvény a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Batyu-Tervezés Már Harmadszor

Folytatjuk!
Gyertek el Ti mind, akik helyi terméket ennétek, és Ti is, akik megtermelitek majd.
Az informatikusok csapata elmeséli, hol tart a weboldal, a termelői társaság beszél az összegzett igényekről, és arról, mire számíthatunk tőlük, és a fogyasztóktól is várjuk a kívánságokat és a felajánlásokat.
Keresünk:
- helyszín-ötleteket
- önkénteseket
- termelőket - személyes ajánlással.
Mindenből van már "kezdő készlet", de örömmel fogadjuk a bőséget...
És ami még fontos: bele lehet kóstolni a megjelent termelők kínálatába! Aki januárban ott volt, meséljen, hogy ízlett?
Hirdetni ér, hozzatok magatokkal még sok-sok embert :-)
Tavasszal mindenképpen indulunk, aki bújt, aki nem...

Időpont: február 18. kedd 17:30

Helyszín: Eger, Dobó tér 6/A, 3. em. 1. Kaptárkő Egyesület


Feedek
Megosztás