Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

"Tegyük el télire" - műhely

Kedves Barátunk!

Újra várunk egy izgalmas együtt-dolgozásra szeptember 29-én vasárnap 9:00-től rogyásig :-).

Nem szaporítom a szót, vár a rengeteg őszi tennivaló, jó medveként be kell vackolni a téli álomhoz :-)

A következő témákban képezzük magunkat tovább:

- Ember-és zöldség/gyümölcsbarát tartósítási technikák - nem csak mi fogunk okoskodni, várjuk a Ti ötleteiteket, tapasztalatokat is, és persze az éppen időszerű terményeket jól el is tartósítjuk (gyümölcsaszalás, vegetadarálás, lekvár, befőtt tetszés szerint).

- Tél alá vetés, talajtakarás

- Dagasztunk kovászos kenyeret frissen őrölt lisztből

- Ha az időjárás is úgy akarja, levezetésképpen kinézünk az erdőbe őszi gombalátogatóba...

Kérlek, ha jöttök, mindenképpen jelezzétek drótpostán (banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com), vagy fészbúk üzenetben, hogy tudjuk, mekkora csapatra készüljünk!

Addig is aranyfényű őszi napokat kívánok!

Lisztre gyúrunk :-)

Örömmel jelentem, hogy beüzemeltük a Banya-Tanya házimalmát. A beszerzés a Svájci Civil Alap támogatásával valósult meg, egy középkategóriás házi malomról van szó, ami remélhetőleg sokáig szolgálja önellátásra gyúró kis csapatunkat :-)

És igen, hozzájuthatsz Te is friss, életerőtől pezsgő teljes kiőrlésű liszthez, a következők alapján:

Gondold át, hogy mekkora az a lisztmennyiség, amit két hét alatt elhasználsz, mert nagyjából ennyi ideig őrzi meg a gyorsan bomló tápanyagtartalmát.

Ha benne voltál a búzabeszerző körben, és el is szállítottad a búzádat, akkor csak jelezned kell, hogy mikor teszed le a megbeszélt mennyiséget a megbeszélt helyen, és két-három napon belül megőrölve visszakapod. Kérlek, ha nem akarod szitálni a lisztet, akkor előtte válogasd ki a toklászos szemeket, és az esetlegesen benne  maradt szárdarabokat. A malom épsége érdekében ne maradjon benne kavics vagy rög sem, bár ezeket a kalmárrosta 99%-ban eltávolította. Kérünk hozzá papírtasakot, vagy sűrű szövésű vászonzsákot,, amibe a lisztet önthetjük. Ebben az esetben az őrlés önköltsége 100Ft/kg.

Ha nem voltál benne a beszerző körben, akkor a készletünk erejéig szívesen őrlünk Neked önköltségi áron: 200Ft/kg-ért. Az átvétel Bátorban, vagy a megbeszélt egri átadóponton történik. Csak háztartási mennyiségeket tudunk készíteni, és sokat segítene, ha adnál zsákot vagy zacskót, amibe becsomagolhatjuk, de hamarosan megoldjuk a biztonságos papírtasakolást is, egyelőre csak gyenge anyaghoz jutottunk hozzá :-(

Az igényeket a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen, vagy fészbúk üzenetben tudod eljuttatni hozzánk. Gondold át a kétheti liszt-felhasználásodat, a szállításnál mérlegeld, hogy két-három nap átfutás kell, hogy be tudjuk vinni Egerbe (ne kelljen külön utazni miatta), és  a csomagolásnál törekedj az újrafelhasználásra, ne termeljünk még mi is szemetet.

A megállapított árakban a malom energiafogyasztása és valamennyi kopás van megállapítva. Munkadíjat nem kérünk érte (pedig van vele dolog :-)), mivel hiszünk abban, hogy a közösségi önellátást ezzel is tudjuk kicsit támogatni, és hogy aki belátja, hogy az étel nem csak legyártott anyag, hanem sok-sok energia is, az valahol, valakinek ezt az általunk belefektetett energiát továbbadja, hadd folytatódjon a sor :-)

A pénzben megállapított árakat be is válthatjuk természetbeni cserére is, ha van valamid, amire éppen szükségünk van :-)

Feedek
Megosztás