Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Mindennapi kenyerünk :-)

Örömhírrel jelentkezem: a Svájci Civil Alap támogatásával sikerült beszereznünk egy házi malmot. Szerveztünk hozzá egy közösségi beszerző akciót, közvetlenül a termelőtől kerítettünk jóféle kenyérnekvaló búzát, öt ember félnapi önkéntes munkájával kirostáltuk, bezsákoltuk, elszállítottuk, mostantól lehet hozni őrletni a gabonátokat!

A búzában sok értékes tápanyag az őrlés után fokozatosan elbomlik, ezért érdemes a lisztet két héten belül felhasználni, illetve csak annyit őrölni, amennyit éppen felhasználunk. A mi kis malmunkkal meg tudjuk oldani, hogy igazi friss kenyeret süthessünk a családjainkank.

Ha érdekal a lehetőség, keress meg minket a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen. Vedd figyelembe, hogy Bátorban vagyunk, legfeljebb Egerben tudunk találkozni. Akik beszálltak a beszerző körbe, azoktól átvesszük a búzát, és megőrölve visszajuttatjuk. Kicsi, pár kilós mennyiségeket hozzatok, a pelyvás szemeket előtte érdemes kiválogatni. Kérlek, ha tudtok, adjatok hozzá vászon vagy papírtasakot, amiben a lisztet szállíthatjuk. Idegen gabonát a malom érdekében nem szeretnénk vállalni.

Korlátozott mennyiségben, egyéni megállapodás alapján tudunk frissen őrőlt lisztet adni saját készletből is.

Hamarosan újabb ünnepet tartunk: az időpont még egyeztetés alatt van, de még szeptemberben a Napforduló szerhez hasonlóan megköszönjük Földanyának mindennapi kenyerünket :-)

Magfogás képzés

Ha jövőre is akarod termeszteni a bevált kiskerti fajtákat

Ha szeretnél Te is saját vetőmagot vinni a magbörzékre

Ha kerülnéd a csávázott vetőmagot

Ha nem tetszik a génpiszkálás

akkor érdemes saját vetőmagot fognod minél többfajta növényből. A következő képzési alkalmon beszélünk arról, hogyan lehet kiskerti méretekben biztonságosan magot fogni a következő vetési időszakra, és természetesen a magbörzéken való megosztásra is :-)

Hogyan érdemes megelőzni a fajták kereszteződését, hogyan készítsük elő tárolásra és hogyan, mennyi ideig tárolhatjuk csíraképesen a magjainkat?

A képzés része lesz az éppen érésben levő magok betakarítása, tisztítása is.

Szeretettel várunk augusztus 17-én szombaton 10:00-kor Bátorban!

Kérlek, ha jössz, mindenképpen jelentkezz valamelyik elérhetőségünkön.

A képzés helyszíne még alakulóban van, a jelentkezőknek külön megírom.

A képzés a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Hétköznap is kaláka

Sokan jeleztétek, hogy ne csak hétvégén legyen lehetőség kalákázni, ezért igyekszünk munkanapon is meghirdetni néhány alkalmat. legközelebb augusztus15-én csütörtökön találkozunk. A munka időjárásfüggő lesz, ha folytatódik a sivatagos idő, akkor talajtakarás, gyógynövény feldolgozás, vetőmagfogás lesz a kinti program. Ha addig lesz szerencsénk talajpuhító esőhöz, akkor másodvetéshez, tél alá vetéshez készítünk területeket, veteményezünk.

Benti kreatív műhelyünk a vetőmagok tisztítása, tárolása lesz, készítünk gyógynövény-tinktúrákat, -olajokat, aszalunk.

Találkozzunk augusztus 15-én délelőtt 9-kor! Kérlek, ha jössz, jelentkezz emailben/telefonon/blogon/fészbúkon, hogy tudjuk, mekkora csapatra számíthatunk.

Feedek
Megosztás