Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Élmények és beszámolók

Tartozom Nektek pár történettel.

Mesélek kicsit a permakultúra képzésről, és a gyógynövényes kalákáról. És pár szót a Napfordulóról is...

Ugyan időben már messzire csúsztunk, de közben megengedtem magamnak egy rövid nyaralást (!!! kb tíz év óta először... :-)). Most viszont újra lecsóba csapok :-)

Napforduló.

Nekem ez igazi Ünnep, amolyan személyes és bensőséges kapcsolatról szól a Nappal, Földdel, és általában az elemekkel...

Örülök, hogy sokan eljöttetek. Meglepően sokan! Volt tűz, dobok, énekek, tűzugrás és utazás - befelé és kifelé is :-). Köszönjük Szürkemedvének, hogy vezette a Szert, bízom benne, hogy az Új Kenyeret is hasonlóképpen ünnepelhetjük!

Fényképeket nem készítettem, dobbal a kézben másra figyel az ember ;-)

Városi permakultúra.

Vargha Sára remekül összefoglalta nekünk a permakultúra elméleti alapjait és a városi kertelés lehetőségeit, ezt most én meg sem próbálom összefoglalni, tessenek utánaolvasni, vagy eljönni még pár képzésre. Irodalmat szívesen ajánlok, bár zömmel angol nyelven létezik, de Baji Béla - tartalmában is magyar - könyve éppen a harmadik kiadásában kapható...

Nekem azért szívem csücske a permakultúra, mert idegen neve ellenére gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan lehet az egész életünket a természeti folyamatokat megfigyelve, támogatva, vitorlánkba fogva megszervezni. Valammi ilyesmi lehetett a hagyományos magyar gazdálkodás, erről szeretettel ajánlom figyelmetekbe Andrásfalvy professzor könyveit, előadásait is.

Az elmélet után elfogyaztottunk egy könnyed házikenyeres-kerti gizgazos ebédet, aztán belefogtunk a gyakorlatba. Készültek rovarszállodák, és PET-palackból önöntözős edények. A miénkben remekül növekszenek a paprikapalánták, aki itt volt, kérlek, küldjetek nekünk fényképeket a növendékeitekről!

Végigböngésztük a kertemet, elmeséltem, mi miért és hogyan keveredik látszólag kaotikusan, de szép rendben, egymást támogatva :-)

Végül közkívánatra kisétáltunk a domboldalba gyógyfüveket gyűjteni. Szerencsére a kora nyári esős időszak megtette a magáét és csodamód gazdagon terített rétet találtunk, mindenki talált neki való varázsszert.

Örülök, hogy végre eljöttetek a közösségi kertelők közül is, remélem, érdemes volt és jöttök még!

Kaláka 3 in 1

Nem lepődtünk meg, valódi aszalótúra lett a gyógyfüvezésből... Kicsit tartottam tőle, hogy ki lesz égve a rét, de nem: rengeteg a cickafarkfű, szurokfű, apróbojtorján, éppen kezdi a virágzást az aranyvessző, találtunk közönséges galajt, kevés kakukkfüvet és kaszálnivaló mennyiségű vadmentát. Volt még valamennyi használható orbáncfű is.

Sajnos, mire visszaértünk, minden energiánk elpárolgott, éppen csak a füveket sikerült kiteregetni, fellógatni, a kerti munka későbbre maradt. Rendben is van ez így, a talaj annyira száraz volt, hogy szikrát vetett volna benne a kapa, abban maradtunk, hogy várunk egy esőt a másodvetés előkészítésével. Ez ma meg is érkezett, így semmi akadálya a folytatásnak :-)

 

Három az egyben kaláka ;-)

A hőségriadóra való tekintettel kicsit rendhagyó kalákára hívunk Benneteket.

Július 27-én szombaton reggel 8-tól várunk a Banya-Tanyán. Ha minden jelentkező benne van, kezdhetünk hétkor is, akkor még emberségesebb lenne az idő. Ezért is kérlek, ha jöttök, jelezzétek csütörtök estig!

A téma most a gyógynövényezés és a másodvetés előkészítése lesz, a rendhagyó pedig a kezdés időpontja: korábban tervezzük a terepmunkát, mert délelőtt 10 után gyakorlatilag lehetetlen kint mozogni. Itt a tufaházban pedig a legnagyobb hőségben is csak 22fok van, be tudunk ülni feldolgozni a gyűjtött anyagot. Akinek cickafarkfűre, aranyvesszőre, szurokfűre, hasonló nyári növényekre van szüksége, most beszerezheti az éves készletet.

Kikerültek a kertből a korai növények, el lehet kezdeni előkészíteni a terepet a másodvetésnek, illetve a majdani tél alá vetésnek. Ebben most nem sokat segít az időjárás, de megpróbálunk kifogni rajta erőteljes talajtakarással :-)

Beszélünk majd róla, milyen növényeket lehet így nyár második felében jó eséllyel nevelni, és mik azok, amiket érdemes tél alá vetni, hogy már kora tavasszal, esetleg télen is teremjen a kertünk.

Aki pedig férfiasabb feladatot kíván, ácsolhat aszalócserényeket. Menten meg is töltjük őket gyógyfüvekkel, ha már a gyümölcsökkel idén nincs akkora szerencsénk...

Feedek
Megosztás