Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

A hős kalákás csapat és a májusi eső

Igazi sokoldalú kaláka alakult múlt szombaton, éppen olyan sokféle munka kerekedett belőle, mint amilyen egy igazi paraszti hétköznap :-) Vagyis a meghirdetett gyógynövénykedés kibővült nyúlmázsálással, bozótirtással, komposztáló kas töltögetéssel, és persze a gyógynövénygyűjtő sétán is akadtak kellemes meglepetések :-)

Az összegyűlt lelkes társaságnak köszönhetően kitisztult a Banya-Tanya fűszer-és gyógynövénykertje, már vasárnap beleültek az eddig a tornácon szorongó évelők. A patakparti áthatolhatatlan csalánosból gyümölcsöst varázsoltak a fiúk, megtelt "fűtőanyaggal" a komposztáló kas, és kigyomláltunk pár sort a zöldséges részlegből is.

Párszor beijesztett az eső, de bátran kitartottunk..

Még a legfiatalabb korosztály is beszállt a munkába, nem lehet elég korán kezdeni a kertészkedést :-)

Ebéd után aztán maradék bátorságunkat összeszedve, ellenállva a szieszta csábításának, neivágtunk, hogy a májusi gyógyfüveket begyűjtsük magunknak. Éppen kapóra jött a telihold ideje, bár a felhőket az sem akarta elriasztani. Több jelentkezőt viszont éppen a felhők tartottak távol. Mi viszont bőven kaptunk a tengernyi kakukkfűből, zsályából, és a hatalmas vadsóskamezőből is. Ráadásnak Természet Anyánk egy jó adag mezei csiperkét szórt az utunkba, szegfűgombával fűszerezve :-)

A nap csúcsa mégiscsak a hazaérkezés volt, miután jó félórát bandukoltunk a jeges esőben ki kabátban, ki anélkül, a felvételért a Gyűrűk Ura  készítői sztárgázsit fizettek volna...

Köszönjük a Csodacsapatnak a segítséget és a lélekmelengető részvételt! És alaposan pihenjétek ki magatokat, hamarosan megint trombitálunk, újabb ínyenceknek való programokkal jelentkezünk!

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósult meg.

Gyógynövényes kaláka

Szeretettel várunk a Banya-Tanya Alapítvány következő kalákáján! Ennek az alkalomnak a központi témája a gyógy-és fűszernövények termesztése és begyűjtése lesz.

Programkínálat:

Délelőtt gyógynövénykert gyomlálás, címkézés, komposztáló kas feltöltés, betelepítés, palántázás, talajtakarás - tetszés szerint.

Délután: séta a kaszálóra, ahol sokféle gyógynövényt be tudunk már gyűjteni. Szó lesz a növények pontos felismeréséről, használatáról Ha még lesz energiátok, visszatérve nekilátunk a feldolgozásnak. Lesz szárítás, útifű szirup készítés, tinktúra indítás, bodzaszörp áztatás. Ha szeretnétek magatoknak pl. útifű szirupot készíteni, hozzatok befőttes üveget és cukrot, a levelet megszedjük hozzá :-)

Találkozzunk május 25-én szombaton 10:00-kor a Banya-Tanyán! (Bátor, Petőfi u. 32.)

Kérlek, ha jössz/jöttök, mindenképpen jelezzétek nekem péntek estig, hogy tudjam, mekkora csapatra számítsak.

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Egyet a Banya-Tanyának

Kedves Emberek!

Mindazt, amit ebben a naplóban elmesélek Nektek, a Banya-Tanya Alapítvány intézményesített formája segíti megvalósulni. Ennek persze vannak előnyei (pályázhatunk), de sok kiadással is jár, amit nem tudunk pályázatokból fedezni.

Munkánkról kérlek, olvassátok el honlapunkat: www.banya-tanya.hu, és a napló régebbi bejegyzéseit!

Kérlek, segítsetek nekünk azzal, hogy a személyi jövedelemadótok 1%-át az Alapítványnak ajánljátok fel.

Adószámunk: 18588639-1-10

Banya-Tanya Alapítvány

Kérlek, továbbítsátok olyan ismerőseiteknek, akik még nem ajánloották fel az egyszálakékukat.

Köszönjük!

Banyák a tanyáról :-)

Palántabörze Bátorban

Túl sok palántát  neveltél, és sajnálnád a komposztra dobni?

Hozd el a börzére, hogy mások is hozzájuthassanak a kedvenc paradicsom-paprika-fűszernövény-miegymás fajtáidhoz, jövőre már ők is hozzák csereberélni a vetőmagjaikat :-)

Érdekes fajtákat szeretnél kipróbálni?

Gyere el a börzére, minta mennyiségeket válogathatsz a hozott fajtákból. Vagyis ne számíts többszázas mennyiségekre, a palántákkal már sok munkája volt annak, aki felnevelte. Szeretettel adjuk/cseréljük, hogy biztosítsuk Neked is a lehetőséget, hogy felneveld, és  magot fogj belőle.

Várunk a Banya-Tanya Alapítvány palántabörzéjén!

 

Helyszín:        Bátor, Faluház

Időpont:        2013, május 18. szombat, 16:00 - 18:00

Kérlek, hozz magaddal újságpapírt, zacskót, műanyag poharat, hogy minél tisztábban és növénykímélőbben tudd elcsomagolni a palántáidat :-)

A belépés ingyenes, de Alapítványunk örömmel fogadja támogatásotokat.

Kérlek, adótok 1%-ával is segítsétek munkánkat! Adószámunk: 18588639-1-10

A rendezvény a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul meg.

Feedek
Megosztás