Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

Csigázzunk!

Sodorjuk együtt a karácsonyi leveshez a csigatésztát!

A Banya-Tanya Alapítvány csapata már hagyománnyá tette a Karácsony előtti csigacsináló műhelyt.

Nincs jobb egy házicsigás levesnél, amibe a készítő nem csak a lisztet és a tojást, de a szeretetét is belegyúrta-sodorta, de nincs is unalmasabb munka, mint egy családi ebédre való adagot egyedül elkészíteni...

Ezért inkább összeülünk, beszélgetünk, mesélünk és tervezgetünk, közben észrevétlenül elkészül a tészta :-)

Várjuk a gyerkőcöket is, nekik külön nagy varázslat, hogy éppen Ők ügyeskedhetik össze a levesbevalót :-)

Hozzatok magatokkal keményyre meggyúrt tésztát, konyharuhát, amire kiterítjük száradni, dobozt a hazaszállításhoz. Akinek van csigabordája és tüskéje, azt is hozza el, de jónéhányat mi is tudunk kölcsönözni.

Lesz forró gyógytea, batyus rendszerben hozhattok rágcsálnivalót, bár akinek jár a keze a csigabordán, úgysem tud ropizni :-)

Találkozzunk a bátri Faluházban 22-én vasárnap 15:00-kor!

Falu-Filmklub - második

Következő Falu-Filmklubunkban egy olyan művet nézünk meg együtt, aminek segítségével közelebb jutunk annak megértéséhez, hogy micsoda óriási kommunikációs szakadékok húzódhatnak kultúrák között, és mégis, egy kis józan paraszti (lapp :-)) ésszel, és nem kevés szívvel mindez áthidalható :-)

Következő filmünk a Kukushka, vagyis Kiskakukk.

Találkozzunk szerdán, december 18-án 19:00-kor a bátri Faluházban!

A film nem kifejezetten gyerekeknek való...

Forró tea lesz, rágcsálnivalót - ha szeretnétek, hozzatok :-)

A Batyu életre kel - avagy Teremtsünk helyi gazdaságot!

Itt az idő, MOST elkezdjük valóra váltani a régóta tervezett, szövődő, alakuló Batyu kezdeményezést. Nekifogunk az előkészítésnek, hogy tavasszal, az első termények megjelenésekor már egy saját élő közösség termelje és fogyassza Eger környékének friss, ropogós zöldségeit :-)

Ha része akarsz lenni a tervezési folyamatnak és magának a közösségi megoldásnak is, szeretettel várunk december 17-én kedden 18:00-kor Egerben a Főiskola B épület 120-as termében.

Már Magyarországon is számos hasonló kezdeményezés működik, erről is szó lesz a találkozón. Kérünk, a közös nevező könnyebb kialakítása érdekében olvass addig utána mások tapasztalatainak a
http://tudatosvasarlo.hu/csa
oldalon, illetve találsz még élő közösségeket a Facebookon is:
https://www.facebook.com/nyiregyhazikosar?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/szatyor/
https://www.facebook.com/kosarkor.borsodi?fref=ts
stb...

És hozd magaddal ötleteidet, építő hozzáállásodat, terveidet! Gyere, ha termelő vagy, leszel, és gyere, ha fontos számodra az egészséges élelmiszer, és a közvetlen kapcsolat azzal, aki megtermeli :-)

Az esemény szervezői: Regio Viridis Egyesület és a Banya-Tanya Alapítvány

Azért, hogy hatékonyak is legyünk, ne csak számosak, kérlek, gondoljátok át a következőket:
- Fogyasztóként milyen termékeket látnátok szívesen a Batyuban? Kérlek, írjatok össze konkrét listákat a termékcsoportokról, ne csak "zöldség" szerepeljen, hanem répa, retek, mogyoró... Sokat segít a termelőknek megtervezni a tavaszt
- Havonta/hetente a környéken megtermelhető élelmiszerekből mennyit fogyasztotok?
- Tudtok-e időt szánni a közösségre (csomagolás, szállítás, szervezés, honlapszerkesztés, adminisztráció, bármi)?
- Milyen időpont és helyszín felelne meg Nektek egy heti rendszerességű átvételhez?

Lesz még ezer kérdés, de ha a fentieket már válasszal együtt hozzátok, sokat lendít a szervezésen

Nézzétek meg még őket is:
http://evkerek.blogspot.hu/p/mi-az-az-amap-zoldseg-kozosseg.html
http://www.biokert.info/index.php/amap-gy-i-k/charta (ezt a Chartát kérlek, mindenképpen olvassátok el!)
http://nyiregyhazikosar.hu/

Jó böngészést, viszlát kedden!

Karácsonyi kézműves műhely - ahogy szoktuk :-)

Követed a karácsonyi trendeket? Idén milyen színű üveg-és műanyag hegyek özönlik el az otthonodat?

Vagy inkább a természetes díszeket szereted? Akkor tarts velünk december 15-én vasárnap 15:00-tól a Bátri Faluházban, ahol csuhéból, fűzfavesszőből, magokból és termésekből készítünk karácsonyi dekorációt a fára, ablakra, ajtóra, asztalra...

Hozd el a saját ötleteidet, ollódat, kedvenc alapanyagodat!

Főzünk hozzá szívmelengető gyógyteákat, és feldíszítjük kicsit a Faluházat is :-)

A műhelyen a részvétel ingyenes, de a Faluház fűtéséhez hozzájárulásként adományokat szívesen fogadunk.

Előzetes:

18-án 19:00-kor filmklub

22-én 15:00-kor csigatésztakészítő műhely lesz ugyanitt!

 

A program a Svájci Hozzájárulás támogatásával valósul m eg

Megfőtt a leves :-)

Elindult...

Mert falun élni jó. És összegyűjtjük azokat a nevettető-könnyeztető-gondolkodtató vagy csak-úgy-jó filmeket, amik valahogy egybecsengenek azzal, amit mi érzünk, és meg akarunk mutatni. Azoknak, akik ide születtek: hogy lássák, miért is vannak olyan Csodabogarak, akik önként választják ezt a helyet. És azoknak, akik városon élnek, ugyanezért :-)

Ültünk a Faluházban, egy remek filmet néztünk, jóféle hangosítással (köszönjük, Sedi :-)), és sokkal jobban esett gurulva kacagni a görbe tükrön, mintha otthon gubbasztva tettük volna ugyanezt...

A leszűrt tanulságokat csak azért sem mesélem el, tessék eljönni legközelebb!

Folytatása következik.

Indul a Filmklub! Egy...

Nnnnavégre! Elkezdjük a Banya-Tanya Alapítvány Falu-Filmklubját! Csupa olyan alkotást válogatunk össze Nektek, amiből kiderül (és nem csak mi  monndjuk, mert azt nem kell feltétlenül elhinni), hogy falun élni jó!

Szeretettel várunk az első alkalomra, amikor egy igen jelentős faluffejlesztő-szakmai tartalommal bíró művet mutatunk be régi és új ismerőseinek: A Káposztaleves c. Funes-remekművet.

Ugye, Neked sem a stratégiai tervezés jut eszedbe a nagy öreg nevettetőről? pedig ez az a filmje, aminek csak itt, csak most azt az alcímet adtam, hogyaszongya:

"avagy van az a turisztikai attrakció, amiért visszatérő vendéggé válik az idegen, sőt, akár a sorsodat is új alapokra helyezheti"

Többet nem is mondok, csak annyit még: várunk december 4-én szerdán este 7:00-kor a bátri Faluházban. Tea lesz, ropogtatnivaló is - ha süttök és elhozzátok kis batyuban.

A belépés díjtalan. de kérlek, olvassátok el az előző bejegyzésemet :-)

A progam megvalósulását a Svájci Hozzájárulás támogatta.

Mese a Faluházról

Szeretem ezt a kicsi falut. Jó itt lenni, ezerféle bosziságot el lehet követni a gyógynövénykedéstől a kenyérsütésig, ráadásul csodálatos a táj, sőt, amikor egyetlen guruló kereskedelmi egység sem tilinkózik, még csönd is akad, és ha nem akarsz semmit TENNI, akkor békén hagynak. Jó eséllyel...

Sóhaj...

Testületi ülésen jártam a héten. Elmentem, hogy elmondhassam, hogy az az Alapítvány, amit a falusiakért, a falusi életmód népszerűsítéséért, örömtelivé tételéért hoztunk létre 2005-ben, idén is szeretne programokat. Szolgáltatni. A falunak.

Sajnos, a falunak viszont annyira kevés a pénze, hogy nem tudja megfinanszírozni a Faluház fűtését a programjaink idejére. Ha pályázatot nyertem rá, akkor bizonyára van keret terembérletre. Sajnos nincs. Sosem kértek, mert nyilvánvaló volt: a helyieknek, gyerekeiknek, nagyszüleiknek adjuk a programokat. Kézműves műhelyeket, ünnepeket, képzéseket.

De megnyugodhattam: "nincs kifogásuk" a programjaink ellen.

Tehát használhatjuk a házat, de kérem, aki eljön hozzánk, és úgy érzi, kapott valamit, az a kihelyezett adománygyűjtő ládikába csördítsen bele pár magyar forintot, hogy másnap bevihessem a Polgármesteri Hivatalba terembérlet címén. Igyekszem ezt majd a meghívókban is jelezni, de mivel szeretek a szép dolgokra figyelni, előfordulhat, hogy kifelejtem. Bocsánatot  kérek érte.

És mindezekkel együtt szívből örülök, hogy használhatjuk a felújított Faluházat, és meghirdethetem végre a sok-sok eltervezett programunkat! Gyertek el minél többen, töltsük meg értelemmel a fehér falak közti teret :-)

Feedek
Megosztás