Falun élünk, teszünk-veszünk...

Kert, ház, kaláka, móka-kacagás www.banya-tanya.hu

A tüzifa dícsérete avagy hányszor izzadsz az gombok csavargatásitul...?

Rendszerint erdészeti gyérítésekből gyűjtjük a tüzelőnket. Legálisan, becsületesen kifizetve a lakossági gyűjtés árát. No és meg is dolgozunk vele :-)

Azt mondják az okosok, hogy a tüzifánál az ember kétszer melegszik meg, egyszer amikor felhasogatja, egyszer, amikor begyújt vele. No ehhez sorolok még pár lehetőséget :-)

1. Felbaktatsz a dombtetőre, megrakodva étellel-itallal, fejszével, láncfűrésszel. Jó, itt még nincs fa, de melegedés akad.

2. Egyikőtök méteresre fűrészeli, a másik/többi összehordja takaros rakásra. Ez már meditációnak is elmegy, mert mire pár köbméter összejön, megjárod egy-két százszor ugyanazt a csapást föl-le, föl-le, mint Pom-Pom a széééép hosszúúú áááágon... Ám ezt lejtőn-emelkedőn teszed, pártízkilónyi rönkfával a mancsodban. Itt szúrom közbe, hogy ugyan viszolygok a munkáskesztyűtől, pár nap csupaszkezes tüzifázás meggyőzött, hogy ha kedves a tenyerem bőre, húzzak magamra valami gumitenyerű kiadást...

3. Ha sikerül lerendezni a csekket, megrendelni a szállítójárművet, a következő hőhullám a felrakodásnál támad.

4. Aztán az udvaron le...

5. Aztán (ha rögtön tudtok tekézni) a fűrészbakra rakogatod a gép alá

6. Majd következik a hasogatás. Előbb a fáé, aztán a derekadé...

7. És a kályhakész tüzelőt meseszép gúlába építed... Ellested a szomszédoktól, kerek, mutatós, stabil, szellős, csak a kicsi tetejét kell takarni, remekül szárad benne a fa. Ez már inkább művészet, de még attól izzasztó...

7, 5. Kimelegedsz a látványtól, amikor észreveszed, hogy a komondorgyerek játszásiból kihúzott pár aprófát a gúla derekából, ami ettől hasat kezd ereszteni. Kiver a víz, ha belegondolsz, hogy ha ez mondjuk épp a bűnös ebre omlik jópár mázsájával...

8. Leomlasztod, újraépíted.

9. Fűtési szezonban kosárba szeded, behordod a cserépkályhához.

10. Befűtesz.

Ez még csak az alapeset, nincs beleszámítva a hibás logisztikából (hogyafenébe hozom be a takarmányt a beömlesztett kupactól???) adódó átrakodás, a kutya általi ponyvalerángatás-szétrágás, és még számos bakterházoid jelenet.

Ezzel szemben áll a gombnak az megcsavarása. A konvektoron. Vagy a termosztát félévenkénti beprogramozása. Abban az esetben csak havonta egyszer izzadsz meg: amikor kinyitod a csekk borítékját....

Egyet a Banya-Tanyának :-)

Kedves Barátunk!

 

Kérlek, adód 1%-ával támogasd a Banya-Tanya Alapítvány munkáját. Hogy mit művelünk mi itt ebben a Bátornak nevezett kicsi faluban (és pár éve már a környező településeken is), arról részletesebben a honlapunkon olvashatsz: www.banya-tanya.hu, a friss híreink (itt :-) a drótos naplónkban találhatók: www.banyatanya.blogger.hu, most nem fárasztalak regényekkel :-)

 

A lényeg csak annyi, amit a blog mottójában láthatsz: „Falun élünk, teszünk-veszünk”. Kiköltöztünk, azért, hogy megtanuljuk, hogyan gondoskodhatunk az egész-séges életfeltételeinkről úgy, hogy egyre kevésbé függjünk a nagy-nagy és éppen ezért sérülékeny rendszerektől. Ez még magánügy is lehetne, de azt is felvállaltuk, hogy mindezt megosztjuk, megtanítjuk azoknak, akik hasonló értékeket követnek.

 

Címszavakban, amiket eddig elkövettünk – és folytatjuk is, akár tudunk pályázni, akár nem:

- Kaláka-KÖR-t szerveztünk (pénznélküli szívességbank)

- Kalákamunkákat szervezünk

- Kertjeinket vegyszermentesen (többen permakultúrás módon) műveljük

- Látogatásokat szervezünk ökofalvakba, biogazdaságokba

- Képzéseket tartunk a permakultúra, alternatív energia, kályhaépítés, stb. témaköreiben

- Hagyományőrző kézműves műhelyeket és táncházakat rendezünk

- Filmklubot szerveztünk a helyi lakosoknak a fenntartható fejlődés értékrendje mentén

- Mag-és palántabörzéket szerveztünk a helyi fajták és változatok elterjesztése érdekében

- Helyi magbankot gyűjtünk

- Gyógynövényismereti, erdei gyümölcs- és gombagyűjtő túrákat szervezünk

- Lekvárfőző és aszaló kalákákat szervezün

- A falu lakosságától régi fényképeket gyűjtöttünk egy falutörténeti kiállításhoz

- Munkánkról előadásokat tartunk más falvak, közösségek, kertbarát körök számára.

Ehhez a munkához egyre kevésbé lehet pályázati pénzeket szerezni, így még fontosabbá válik azok támogatása, akiknek fontos az élhető Élet.

 

Kérlek, ha teheted, személyi jövedelemadód 1%-át utald a Banya-Tanya Alapítványnak, hogy ezt a munkát tovább folytathassuk. Adószámunk: 18588639-1-10

 

És bátran továbbítsd ezt az üzenetet ismerőseidnek is :-)

 

Köszönjük szépen, és szeretettel várunk Bátorban, nézz körül minálunk!

 

További szép, madárcsicsergős Kikeletet kívánok!

 

Máthé Orsi

Egy Banya a Tanyáról ;-)

Henna és lószar...

...a mai nap mérlege :-)

Hamarosan esküvőre megyek (tanúnak :-)), így kezdenem kellett valamit a fejemmel, nehogy összetévesszék valami kokárdával az őszülő hajzatom miatt... Szomszédasszonyom elvállalta, hogy behennázza a bozontot, néhány meditálós-zenés CD-ért cserébe...

Megtörtént a nagy művelet, teljesen szalonképes hajzattal állhattam neki a 11órai reggeli után a lótrágyahordásnak. Kedves barátom, tőlem öt házra lakó szomszédom két lova szerencsére jól kapja a bemenetet, vagyis a kimeneti teljesítményük is remek, van hát anyag bőséggel. Nosza, villára kap ilyenkor az ember lánya, teliralkja a kölcsönfurikot (megtanultam, hogy ami nógrádi szülőfalumban taliga volt, itt furamód furiknak neveztetik), és kanyarodik párat a kupac és a gyümölcsfák között.

Az utca lakossága remekül szórakozott, szomszéd bácsink valamikor három körül kedvesen megkérdezte, hogy hányadszor fordulok már? Bevallottam, hogy a negyediknél elvesztettem a fonalat, és az is több órája volt...

Szeretek mosolyt csalni az emberek arcára, nnna...

Este ötig toltam, persze jó Bikaként kevés szusszanással. A végére derült ki, hogy azért a karom elszokott az ilyesmitől a téli punnyadásban, szerencsére holnap jóga lesz, kinyújtom sajgó porcikáimat.

No és a gumicsizma! Az íz essen abba, aki félhosszúra tervezi a női méretű gumilábbelit! Mert ha az ember lányának akad valami vádlija, ez a francos szutyok persze véresre csiszmatolja. Bezzeg ha becsületesen, térd alatt végződne, nem kellene ma este a sebkezelő csudaolajam kupakját megtekernem.

Nem nyafogásiból írtam, csak óva intelek: leánytestvéreim, NE vegyetek rövidszárú gumicsizmát, ha maga Gucci tervezte is!

Jójcakát, ma éjjel lókukót falatozó facsemetékkel fogok álmodni :-)

Boldogság :-)

Ma egész nap a kertben, napon, madárcsicsergésben :-) Még fényképet sem lőttem, olyan jó volt kint, hogy eszembe sem jutott.

Fáj is a derekem, volt mit összegereblyézni, felvillázni, kihúzgálni... és lesz még pár napig. De micsoda öröm látni, hogy a száraz fű alatt csírázik már a kerti laboda és a tyúkhúr! A labodából szőnyeg lesz, ha nem vigyázok, rengeteg magot szórt el. Kár hogy nem rajongok különösebben a spenótért, ha meg tudnám enni mindennap, így hagynám a kertet, legyen belőle botspenót-erdő :-) Kóróját meg ősszel eltüzelném... Ám sokkal jobban lelkesedek a paradicsomért, cékláért, így hát helyet kell tisztítanom nekik.

A josták már nagyon be vannak indulva, hajtanak a zöldnek bennhagyott hagymák is. Néhány zeller is túlélte a telet, és van néhány tő petrezselyem is, akik zölden vészelték át a fagyokat. Holnap ők segítenek salátaöntetet ízesíteni :-)

Furcsállom, hogy a somokon kevés a virágrügy, morcos lennék, ha idén nem teremnének...

Holnap letakarítom a gyógynövénykertet, hadd illatozzanak a kórók a komposzthalmon.

Ebállat barátaim is örvendtek a jó időnek, mert köreikben látták húsadó gazdájukat. Csepp segíteni is próbált, de az ágaprító kisbalta alatt veszélyben forgott az orra, kénytelen voltam gazdasszonyi szigorral a helyére küldeni. Nem bánta, remekül odasüt a Nap délelőtt a tornácra, elheverkézett. Bundájába bújtatott lábbal ittam meg a déli kávét, azzal a hopplahoppozó érzéssel, hogy VÉGRE!!! kezdődik a lócán-evés-ivás :-)

Mindenkinek hasonló szép pillanatokat kívánok!

hűűű és haaa...

- ez jut eszembe a mai felnémeti magbörzénkről...

Na jó, igyekszem szavakat is használni :-)

A baktai börze után kicsit megrettentem, hogy lesz-e elég vetőmagunk a szombati giga-rendezvényre? A Felnémeti Civil Házba meghirdetett csereberére ugyanis vagy negyvenen bejelentkeztek csak az Arcoskönyvben. Éjjel még nekiláttam átböngészni a készleteket, mindent összecsomagoltam, amit várhatóan idén nem tervezünk elvetni - és jól is tettem :-)

Már érkezéskor lelkes érdeklődők vártak a Ház előtt. Vagyis ahogy pakoltam a tasakokat-dobozokat az asztalra, rögtön mesélhettem is a történetüket. A rendkívüli biztonsággal őrzött ház kaputelefonja percenként csengett, nem unatkoztunk. Érkeztek felnémetiek és egriek jó sokan, de volt szarvaskői vendégünk is. Jót nevettünk, hogy valami egyórás sétára lakunk egymástól, de még nem tettük meg :-) Ezen hamarosan változtatunk, indulhat a kertlátogatás :-)

Kaptunk Bánkúti búzát, istengyalulta tököt, különleges régi liliomhagymát, mogyorót és fűszereket, el sem tudom sorolni, mi mindennel bővült a választék! A Banya-Tanya asztalánál nagy sikere volt a paradicsomgyűjteménynek, szépen fogytak a babok és a fűszerszámok is.

Többször előkerült a kérdés, hogy mennyibe kerülnek a magok? Két igaz választ tudok erre adni:

1. Semmibe, csak jövőre adjanak tovább a szaporulatból. Fertőzzünk csak :-)

2. Megfizethetetlenek. Sok éve nevelgetjük őket szeretettel, ám vegyszer nélkül, rengeteg munkával és odafigyeléssel. Ha mondanék egy árat, úgyis kevés lenne a rááldozott energiáért cserébe, aki fizeti, annak pedig rémesen sok. Akkor inkább tessék továbbadni az energiát és a felszaporított vetőmagot

Ha pedig mindenképpen segíteni akarnak, az alapítványunk nagy örömmel fogadja az önkéntes munkát, támogatást és a felajánlott 1%-okat.

Igyekszem az év során apránként leírogatni, hogy melyik kerti növényt hogyan érdemes telepíteni, szaporítani, hogy viszonylagos biztonsággal ne kavarodjon be más fajta. Így a jövő évi börzékre már tízszer ennyi anyag érkezhet. Nem viccelek, az évek során ezt a növekedést tapasztaltuk a koratavaszi csereberéken!

És tessék, idén már a harmadik alkalmat élvezhettük a sok kertelővel :-)

Elárulom, lesz még... Pontosítás folyamatban...

Nohát, Felnémeten jóízűeket beszélgettünk, sok régi ismerőssel találkoztunk, és keletkeztek újak :-) Rita finom teával vendégelt meg minket, köszönjük szépen, enélkül hamar szárazra beszéltük volna a szánkat :-) És hálás köszönet a helyszínért!

Vidámságos-seprűtáncos teremtakarítás után, megkönnyebbült dobozokkal tértünk haza.

Folytatása következik, májusban megyünk palántabörzézni is :-) Remélem, legalább ennyien eljönnek, és megosztják a palántafölöslegüket azokkal, akiknek idén (még) nem sikerült sajátot nevelni.

Néhány fénykép:

https://picasaweb.google.com/orsi.mathe/Magborzek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCO6Dg9Spp_yNrwE&feat=directlink

Családias-meglepis

...volt ma az egerbaktai magbörze. Nem mennyiségre  gyúrtunk, vagyis csak néhányan voltunk, de a minőség...!!!

De elölről... Az iskola abban a faluban is gyermektelen. Szomorú volt látni, hogy a padok egymásra vannak tornyozva a termekben, itt-ott még fönt vannak a falakon a gyerekek plakátjai, de tanítás már nincs a falak között. Könyvtár működik az egyik teremben, egy másikban védőnő barátnőnk fogadja a kisgyerekes anyukákat. Neki köszönhetjük a ma esti lehetőséget is :-)

Kitálaltuk a saját kínálatot, és elkezdtek jönni... Egy helybeli úr héjnélküli tökmagot hozott, és elmondta, hogy kb 100km-rel arrébb élő lányától hallotta hogy magbörze van a faluban...

Érkezett sáfrányos szeklice az adományboltos börze egyik résztvevőjétől, régen keresett régi fajta Juliskababot is kaptunk, egy kedves barátnőnk pedig sok-sok virágmagot és fűszernövényeket hozott.

Lelkes egri fiatalok az erkélyük ehető bozóttá varázsolásához gyűjtöttek anyagot...

Jó volt beszélgetni, a helyi könyvtárosnénit is belecsábítani a magozásba, mesélni az "unalmas" bátri életről (különösen az előző esti vörösboros kaláka-találka után :-)), annyira jólesik látni, hogy sokan vagyunk kertbolondok! Vagy nem is mi...? Ki az aki az autópályán szembemegy a forgalommal???

Egy ilyen este után még az sem veszi el széles jókedvemet, hogy egész délelőtt az új  civil szervezeti szabályozásról és az állami pályáztatási rendszerről hallgattam előadásokat leesett állal, fejem fölötti felhőcskében egyetlen keringő-kavargó szóval: Noooormáááális???

Igen, tavaszodik, magozunk, találkozunk egyre többen - szép az Élet :-)

Feedek
Megosztás